Selge bil med heftelser
Det å selge bilen med heftelser kan gjøres både gjennom forhandler, privat og Nettbil. Vi har samlet våre beste tips på hva det er verdt å tenke på når du skal selge (og kjøpe) en bil med heftelser.
Hva er heftelser?
En heftelse er helt overordnet (uavhengig av hva det er på) et gjenværende lån på eiendelen, som långiver har satt pant i. Det vil si at långiver eier utestående «lånebeløp» i eiendelen.
Hva er heftelser på bil?
En heftelse på bil er andelen av kjøpesummen som ble betalt gjennom et lån i banken, og som kjøper av bil ikke har betalt tilbake. Det lånte beløpet er eierandelen långiver har i bilen. Dersom dette ikke er tilbakebetalt til långiver, vil gjenstående beløp følge med som en heftelse på bilen.
De viktigste tipsene ved kjøp og salg av bil med heftelser
- Det er til fordel for begge parter at bilen selges uten noen heftelser.
- Definer om bilen selges med eller uten heftelser i kontrakten.
- Få bekreftelse på at heftelsene/restgjeld blir slettet ved å kontakte banken og etterspør dette. Det du kan be om er restbeløp, betalingsinformasjon og dato for nedbetaling.
- Inkluder i kontrakt og sørg for å sikre en enighet om heftelsene på bilen mellom selger og kjøper.
Selge bil med heftelser - dette bør du vite
Skal du selge en bil med heftelser er det viktig å være klar over de mest essensielle punktene. Videre i artikkelen skal vi belyse de viktigste aspektene for å selge en bil med heftelser.
Kan du selge bil med heftelser?
Ja, det kan du ved å selge bilen på nettbil.no. Hvis heftelsene overstiger salgssummen avtaler du med banken å gjøre om lånet, eller så betaler du differansen selv.
Er det forskjell på å selge bil med heftelser til forhandler versus privat?
Ved å selge bilen gjennom forhandler vil du kunne garantere deg at salget går raskt, og at du slipper det tidkrevende arbeidet som kreves ved å selge privat. Her refererer vi hovedsakelig til det å annonsere mot riktig målgruppe og forhandle pris med potensielle kjøpere. Salg av bil privat er en prosess som ifølge Vikingredning tar mellom 1-2 måneder.
Selg bilen raskt
Etter budrunden, er bilen din solgt på 1 dag dersom du aksepterer høyeste bud.
Selg bil med heftelser gjennom forhandler eller Nettbil dersom du ønsker:
- Et raskt bilsalg uten å ta på deg ansvaret for prosessen.
- Å slippe reklamasjonsansvar (2 år for privatsalg).
- Et effektivt salg framfor maksimalt utbytte. Forhandlere tar naturligvis en «cut» av salgssummen.
Selg bil med heftelser privat dersom du ønsker:
- Å holde i hele prosessen ved et salg, uavhengig om det går raskt eller strekker ut.
- Du får et maksimalt utbytte av salget.
Sjekk heftelser på bil før et salg
For å sjekke om det er heftelser knyttet til bilen du eier, vurderer å kjøpe eller selge, kan du besøke nettsiden til Brønnøysundregisteret. Det finner du enkelt ved å taste inn registreringsnummeret på bilen. Alle heftelser på bil skal være registrert i dette registeret.
Kan jeg sjekke heftelser fysisk hos vegvesenet eller på et verksted?
Vegvesenet eller andre bilverksteder tilrettelegger ikke for at det kan sjekkes heftelser ved fysisk oppmøte med bil. Dette er heller ikke vanlig inkludert i sjekk under en EU-kontroll. Dersom du ønsker mer informasjon enn kun å sjekke heftelser, så er bilhjelpens bilanalyse et godt hjelpemiddel.
Sjekk av heftelser på andre kjøretøy
Skal du selge noe annet enn bilen din som du har heftelser på? Det er mulig å sjekke heftelser på andre kjøretøy i Brønnøysundregisteret (se nedenfor), samt andre ressurser i denne listen om det er noe tilgjengelig:
- Motorsykkel
- Andre typer motorvogn, som f.eks traktor
- Båt (Skipsregisteret NOR - Norsk ordinært skipsregister). Tips for å gjøre et godt søk: Kjenningssignal, IMO-nummer, båtens navn.
Vrake bil med heftelser
Vurderer du å vrake en bil du har heftelser i? Da er det greit å være klar over at banken må ta del i å godkjenne at bilen vrakes. For å få lån til bilen krever banken en kasko, slik at pengene tilbakebetales dersom bilen må vrakes. Dekker ikke kaskoforsikringen resterende verdi, kan man inngå en avtale med banken.Vi anbefaler likevel at dette redegjøres gjennom en skriftlig avtale før du vraker bilen med heftelser i.
Slette heftelser på bilen
Skal du innfri heftelsene på bilen, har du tre alternativer:
- Slette heftelsene på bilen fullstendig ved å nedbetale lånet. Dette gjøres ved å betale utestående beløp med egne midler.
- Refinansiere fra et lån med sikkerhet i bilen til å nedbetale utestående beløp med et usikret lån.
- Kjøper betaler ned heftelsene som en del av salgssummen.
Kom i gang med et enkelt bilsalg
Det har aldri vært enklere å selge bil. Lever bilen, så fikser vi resten.
Hvem er ansvarlig for å slette heftelser på bilen ved salg?
Det er ditt ansvar som selger å slette heftelser på bilen ved salg.
- De fleste bilkjøpere er obs på at det å kjøpe bil med heftelser ikke er lurt, i og med at heftelsene følger bilen, og ikke kjøper.
- Det lønner seg for kjøper å tegne kjøpekontrakt, og derfor et fornuftig punkt å ha med at bilen selges uten heftelser. Dersom det er med i kontrakten og långiver krever bilen tvangssolgt fra kjøper - så har kjøper gode juridiske bevis på at selger har forsøkt å skjule kritisk informasjon fra kjøper.
Hvem er ansvarlig for å slette heftelser som er ført på bilen?
Det er banken som har lånt bort penger til finansiering av bilen som er ansvarlig for å sende slettemelding til Brønnøysundregisteret, når gjelden er gjort opp. I de fleste tilfeller er det banken som er långiver.
Hvor fort slettes heftelser på bil?
Det fremgår automatisk sletting av heftelser på bil når rettsvernstiden er over. Når heftelsene vil bli slettet vil avhenge av når tinglysningen trådde til. Det er vanlig at det slettes etter rettsverntid - 20 år etter tinglysningen - og at utleggspanten slettes 5 år etter tinglysningen. Utleggspanten er beløpet som lånegiver har rett til å tvangsselge for å innkreve lånt beløp.
Kjøpe bil med heftelser
Her vil du få noen synspunkter fra kjøperens perspektiv som er fint å være klar over når det kommer til bil med heftelser.
Kjøpekontrakten nevner ikke noe om heftelser på bilen
Det å bestille en panteattest er veien å gå dersom du skal kjøpe bruktbil og ikke er sikker på om det følger heftelser på bilen, ifølge Brønnøysundregisterets nettsider. Dette er gratis, og ved en eventuell tvist vil denne dokumentasjonen tydeliggjøre at du var i god tro.
Kjøpekontrakten sier bilen selges uten heftelser
Hvis kontrakten sier at bilen selges uten heftelser, men det viser seg at det ikke stemmer, kan du ha juridiske muligheter til å få tilbake betalingen for bilen. På den andre siden følger heftelsene bilen, og en kjøpekontrakt vil ikke forhindre pantehavers rett til å tvangsselge bilen. Dette kan derfor sette deg som kjøper i en situasjon der du står uten bil på kort varsel.
Det anbefales at det står i kontrakten at salg av bil er uten heftelser.