Hopp til hovedinnhold
blå avregistrert bil på en grønn eng

Hvordan selge en bil som er avregistrert?

Det finnes mange ulike grunner til at folk avregistrerer kjøretøyene sine. Kanskje har bilen tekniske problemer? Eller er det et sesongkjøretøy som ikke skal brukes på en stund? Uansett årsak, kan det å selge en avregistrert bil være en god løsning. I denne artikkelen ser vi nærmere på det du trenger å vite når du skal selge en bil uten skilter.

Hva er på- og avregistrering av bil?

Det som ofte refereres som “avskilting” kalles på fagspråket “avregistrering”. Når en bil avregistreres betyr det at den ikke lenger er tillatt på veien. Det kan være en rekke årsaker til dette, som for eksempel:

  • Tekniske problemer eller mangler som gjør den uegnet for kjøring på offentlig vei.
  • Manglende betaling av avgifter eller forsikring kan føre til at enten Tolletaten, Politiet eller Statens vegvesen velger å avskilte bilen.

Det er ikke lengre et krav om å levere skiltene på trafikkstasjonen ved avregistrering. Dette gjør at du enkelt kan påregistrere bilen dersom du ønsker å ta den i bruk igjen, som mange gjør ved for eksempel sesongkjøretøy. Skiltene kan altså være på kjøretøyet, så fremst det ikke kjøres på veier, men er parkert på et egnet sted.


Hva koster det å avregistrere en bil?

Det koster ingenting å avregistrere bilen din i Norge. Dette kan du enkelt gjøre selv på Statens Vegvesen sin nettside under “Din side”. Men pass på: hvis det er under 14 dager siden forrige påregistrering, må du vente til bilen har vært registrert i minst 15 dager. Det eneste unntaket her er dersom kjøretøyet ble registrert i forbindelse med eierskifte.

Forsikringer

Når et kjøretøy blir avregistrert, vil ansvarsforsikringen automatisk bli sagt opp. Det betyr at bilen ikke lengre er dekket for eventuelle skader den måtte påføre andre, noe som gjør at den ikke kan brukes på veien i det hele tatt.

Et annet viktig punkt er trafikkforsikringsavgiften, som også slutter å løpe når bilen blir avregistrert. Her kan man altså spare penger dersom man har et sesongkjøretøy, men det anbefales likevel å tenke over potensielle forsikringsløsninger dersom bilen skal lagres over en lengre periode.

Resterende forsikringer må sies opp via forsikringsselskapet ditt, så her kan det altså være lurt å ta en prat med dem og få noen råd om hvilke forsikringer som er lure å beholde.


Kan man selge en bil uten skilter?

Ja, man kan selge en bil uten skilter på lik måte som man selger en bil med skilter. Det er viktig å være obs på at man ikke kan kjøre en bil på veien dersom den ikke er registrert eller har skilter. Dette kan man bestille prøveskilter til på Statens vegvesen, slik at man lovlig kan kjøre bilen til selger eller testsenter.

Å selge en avregistrert bil krever litt ekstra innsats og forberedelse, men kan være et godt alternativ dersom du ønsker å kvitte deg med et kjøretøy som ikke lengre er i bruk.

Til tross for at en avskiltet bil kan gi noe lavere salgssum, kan du likevel få en god løsning dersom du finner den riktige kjøperen, som er villig til å påta seg nødvendig vedlikehold eller reparasjoner.

Les også: Skal du selge avregistrert bil etter dødsfall?

Kan man selge en bil med personlige skilter?

Ja, man kan selge en bil med personlige skilter på lik måte som man selger en bil med skilter. Den eneste forskjellen er at man må huske på å avregistrere personlig tilhørighet til skiltet, da dette ikke følger med bilen ved salg. Det personlige bilskiltet kan omregistreres til din neste bil, men kan ikke selges videre til noen andre. Mer informasjon om personlige skilt finnes hos Statens vegvesen.

Hvordan selge en avregistrert bil?

Når du selger en avregistrert bil er det litt annerledes enn ved en registrert bil. Nedenfor har vi laget en oversikt over hva både kjøper og selger bør være oppmerksom på, slik at bilsalget går lettest mulig for seg.

Dette må du tenke på

Det finnes spesifikke regler og prosesser når man skal selge en avregistrert bil. Her er en trinnvis guide:

1. Sjekk bilens tilstand.

En tilstandsrapport vil være med på å avdekke feil og mangler, og kan gi kjøperen et innblikk i bilens faktiske tilstand. Dette er ikke et krav for å selge bilen, men kan vise seg smart for å gi en ekstra trygghet til kjøperen.

Dersom det foreligger tilstandsrapport ved kjøpstidspunktet vil du som selger av bilen være bedre dekket for eventuelle reklamasjonssaker som kan oppstå i etterkant, ettersom eventuelle feil og mangler vil være presentert av fagkyndige.

2. Prissett bilen riktig.

I de aller fleste tilfeller vil en avregistrert bil ha en lavere markedsverdi enn en tilsvarende registrert bil. Det kan derfor være vanskelig å fastsette prisen man legger den ut for. Mange kjøpere kan ønske å trekke fra prisen for reparasjoner for å få bilen godkjent for veiene.

3. Vær åpen og ærlig i annonsen.

  • Hvorfor er bilen avregistrert?
  • Er det på grunn av tekniske feil og mangler, eller er det bare en økonomisk årsak bak?
  • Hvilke reparasjoner og utbedringer som eventuelt må til for at bilen skal kunne påregistreres/få nye skilter.

4. Forbered nødvendige dokumenter

  • Salgsmelding må fylles ut av både kjøper og selger, selv om bilen er avskiltet.
  • Ha vognkort tilgjengelig. Hvis bilen ikke har dette, kan du søke om nytt hos Statens vegvesen.

5. Transport av avskiltet bil

  • Siden du ikke kan kjøre en avregistrert bil på veien, må du planlegge hvordan bilen skal transporteres til kjøperen. Her har man flere alternativer:
    • Bruke en biltransporthenger for å frakte bilen til kjøperen eller et verksted.
    • Bruke et transportfirma som kan frakte bilen for deg.
    • Kjøpe prøveskilter som gjør det lovlig å kjøre bilen midlertidig fra et sted til et annet.

Det er også viktig å være obs på at bilen din ikke nødvendigvis er forsikret under transport, dersom du har sagt opp forsikringen. Sjekk derfor med forsikringsselskapet ditt hvilken dekning bilen har dersom noe skulle skje under transport.